Je bent niet alleen

Ervaringen Rik en Edith

“Ondanks dat we goed konden benoemen wat bij ons de problemen waren, veranderde er niets. Daarom zijn we in relatietherapie gegaan.”

De eerste scheurtjes…

Rik: “De eerste scheurtjes kwamen toen de kinderen groter werden. Het is een hectische tijd met kleine kinderen, je vergeet elkaar en groeit daarmee langzaam uit elkaar. Dat cliché ging ook voor ons op.”

Edith: “We zijn ook heel verschillende mensen, ik ben een ochtendmens en Rik is een avondmens. We kozen ieder onze eigen ‘schuilplek’. Ik door lekker vroeg naar bed te gaan, Rik juist door op stap te gaan. Dat ging uiteindelijk wrijven.”

In actie

Eerst relatietherapie:
Rik: “Tijdens de relatietherapie leek het alsof we weer meer naar elkaar toe groeiden. Maar eigenlijk bracht het meer inzicht in onszelf en ons eigen proces. Het leek alsof het ook met elkaar veel beter ging, maar dat was gewoon niet zo. Daar heb ik wel even aan moeten wennen, maar later ook ingezien.”

Daarna mediation:
Rik: “Met mediation kun je gemakkelijker zonder kleerscheuren uit de situatie komen en sneller je nieuwe leven weer opbouwen. Werken aan de band met je kids, de band met je ex, ex-schoonfamilie…”

Edith: “We hebben goede afspraken kunnen maken, dat gaf ook een hoop rust. Afspraken rond de kinderen, zoals tot het twaalfde jaar op dezelfde school. Wilden we verandering, dan altijd in overleg met elkaar, instemming van de ander was dus nodig.”

Tijdens de scheiding

Rik: “Zodra je angel eruit kunt halen, kun je werken aan goede basis om als ouders verder te gaan. Je moet écht niet anders willen. Je moet samen vechten voor dát wat er over kan blijven.”

Edith: “In het begin was het afhankelijk van ons en onze houding dat het goed liep. Onze ouders waren bang de kleinkinderen kwijt te raken. Toen zij zagen dat wij er zo rustig mee omgingen, konden ook zij ontspannen en ons steunen.”
Terugkijkend op de scheiding

Edith: “We hebben het huwelijk beëindigd, voordat de relatie volledig stuk was. We merkten beiden dat wij om ons heen keken en dat konden we ook tegen elkaar zeggen. We hebben toen hulp gezocht in de vorm van relatietherapie.”

Edith: “Natuurlijk hebben we er hard voor gewerkt, maar ook geluk gehad. Er was verder geen ander in het spel. Financieel waren er geen grote verschillen, dus geen strijd over alimentatie en pensioenen. Ook kunnen we beiden goed ‘slikken’ op het moment dat dat nodig is.”
Nieuwe balans

Rik: “We vormen nog écht een familie met elkaar. De kinderen zijn hierin niet de enige verbinding, de band is ook echt tussen andere familieleden. Dat gaat niet vanzelf, daar hebben we met zijn allen aan gewerkt.”

Edith en Rik: “Soms moeten we oppassen dat het niet té vertrouwd wordt. Je maakt elkaar toch twintig jaar mee en kent elkaar goed. Voor je het weet, maak je er ‘one big happy family´ van, maar dat is het natuurlijk niet. We hebben wel ons eigen leven!”

Tips:

  • Blijf met elkaar in gesprek: Wat zouden we beter willen. Zoek hulp als dit lastig is. Maar durf ook de conclusie te trekken.
  • Kap er op tijd mee als het niet meer lukt. Ga niet zitten bakkeleien en modderen.
  • Neem de tijd, accepteer dat er ook een verschil in tempo bij de partners is.
  • Gooi de situatie niet te grabbel! Scheiding is gewoon hartstikke pijnlijk, hartverscheurend. De stap om dan zaken te grabbel te gooien is dan heel klein. DOE HET NIET.
  • Houd je aan de afspraken, maar ga er ook soepel mee om (natuurlijk niet meteen allerlei uitzonderingen maken).

Ik ga aan de slag

Mijn Tango is jouw persoonlijke omgeving waar je online aan de slag gaat om jouw situatie te verkennen. Two2Tango helpt jou om bewust met jouw situatie om te gaan. Je hebt hier toegang tot professionele informatie en een relatiescan.
Je bent niet alleen Lees over de ervaringen van anderen die in dezelfde situatie zitten. Lees meer

Meer informatie Links naar aanvullende informatie.
Lees meer

Meer informatie Je kunt ook langskomen op één van onze bijeenkomsten. Lees meer